Okres świąteczny zaczął się na dobre. Dzisiaj przepis na paszteciki z kapustą i grzybami, który dostałam od teściowej kilka lat temu. Znajdziecie go również w magazynie.Przeprasza, że tak długo nie pisałam, ale ostatnie dni spędziłam, każdą wolną chwilę na obrabianiu materiału do pisma. Teraz postaram się nadrobić wszelkie zaległości.
Paszteciki z kapustą i grzybami
- 1/4 kg twarogu półtłustego
- 1/4 kg mąki
- 8 dkg drożdży
- 1 kostka palmy
- jajko do posmarowania
- 4 szklanki posiekanej drobno białej kapusty
- 1/2 kg drobno posiekanej kapusty kiszonej
- 2 szklanki suszonych grzybów leśnych
- 2 kostki rosołowe
- 3-4 łyżki koncentratu
- pieprz, sól, ziele angielskie, liść laurowy, cukier
Kapustę świeżą oraz kiszoną drobno posiekaną wrzucamy do garnka dolewamy niewielką ilością wody i gotujemy. Przyprawy zawijamy w gazę i wrzucamy do gotującej się kapusty. Paczuszka z przyprawami ułatwia wyłowienie ich, gdy będzie już gotowa. Nikt nie chciałby przegryźć na przykład liści. Suszone grzyby namaczamy, następnie siekamy i dokładamy do kapusty. Kiedy wszystko zmięknie doprawiamy cukrem i koncentratem pomidorowym do smaku. Gotowy farsz studzimy.
Ciasto
Mąkę, twaróg i palmę dokładnie ze sobą ugniatamy. Pod koniec dokładamy pokruszone drożdże i dokładnie łączymy. Lepimy kulę.
Gotowe ciasto wałkujemy, kroimy na kwadraty o boku około 10 cm, nakładamy farsz i zawijamy. Smarujemy rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut.
Do tego obowiązkowo świąteczny barszczyk.
Ściskam Ilona
Marzą mi się właśnie takie na Święta. Miałam inny przepis, ale coś mi się wydaje, że zmienię. :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
I.
Naprawdę warto, są smaczne i proste do zrobienia. Kiedyś robiłam z ciasta francuskiego (gotowca) smaczne, ale te są o niebo lepsze :)
Usuń