środa, 18 grudnia 2013

Ciasteczka korzenne





Dzisiaj przepis na szybkie, kruche i smaczne ciasteczka korzenne. Mogą być doskonałą alternatywą do świątecznych pierników, szczególnie, kiedy o nich zapomnimy, a jak wiadomo, wiele z przepisów wymaga czasu.
Polecam te ciasteczka również jako relaks z dziećmi. Wiadomo, że w przedświątecznym szale poziom stresu rośnie. Kontrolujmy go piekąc smakołyki. U mnie szaleją siostrzenice :)



Ciasteczka korzenne
Potrzebne będą:
  • 200g masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku ze świeżej pomarańczy
  • 2 łyżki przyprawy piernikowej PRZEPIS

Masło ucieramy z cukrem, jajkiem i wanilią. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia i przyprawą piernikową, dodajemy sok z pomarańczy. Dokładnie ucieramy wszystkie składniki. Gotowe ciasto  schładzamy w lodówce przez około 2 godziny. Następnie rozwałkujemy niezbyt cienko  i wycinamy ciasteczka, przy pomocy  foremek ze świątecznymi wzorkami. Pieczemy 6-10 minut w temperaturze 190—200 stopni.
Po ostudzeniu, ciasteczka lukrujemy, bądź pozostawiamy bez dodatkowej dekoracji. Jeżeli lubimy możemy je ozdobić kolorowymi posypkami. 

Piszcie jakimi ciasteczkami Wy się raczycie. Bardzo jestem ciekawa, czy lubicie dekorowane lukrem i posypkami? Czekam na Wasze komentarze.
A teraz uciekam do mojej kuchni, pełnej niesamowitych zapachów, Mniam 
Ściskam Ilona 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz