Ostatnimi czasy, coraz częściej wyszukuję zdrowszych wersji smakołyków. Choć przyznaję, że zdecydowanie nie jestem specjalistą w tej dziedzinie. Nie mam w sobie takiej siły i mobilizacji, zaś na prowadzenie dwóch skrajnych kuchni najzwyczajniej nie mam czasu.
Szperając w czeluściach internetu (coraz częściej podoba mi się to sformułowanie, co zauważycie po moich tekstach) natknęłam się na ciekawy przepis z wykorzystaniem owoców suszonych. A, że mam ich całkiem sporo, bo lubię, zrobiłam. Mimo wielu prób na zdrowych, domowych batonach musli, niewiele wyników mnie zadowoliła. To była kolejna i strasznie mi się spodobała. Z całą pewnością będzie inspiracją do kilku moich przepisów. Oto jeden z nich.
(źródło inspiracji)Blok z suszonych owoców i płatków pszennych
Potrzebne będą:
- 200 g błyskawicznych płatków pszennych
- 300 g owoców suszonych, np. daktyle, figi, śliwki, żurawina
- 100 g bakalii, np. migdały blanszowane, rodzynki, orzechy włoskie
- 1-2 łyżki syropu klonowego
- 3 jajka od szczęśliwych kurek
- 1 łyżka ekstraktu kawowego (przepis)
- opcjonalnie: 2 kostki gorzkiej czekolady
Prawda, że to proste. Składniki możemy dokładać różne, w zależności od naszych upodobań. To jedna z moich propozycji. Wypróbujcie ten przepis i koniecznie napiszcie jak Wam smakował.
Ściskam gorąco Ilona
ciekawy pomysł :]
OdpowiedzUsuńPomysł doskonały. różnymi produktami starałam się scalić owoce i płatki, ale bezskutecznie. Jajka to świetny pomysł. Polecam
Usuńno świetny pomysł!
OdpowiedzUsuńRewelacyjny, w oryginale nie było płatków, tylko same owoce, a ja chciałam zrobić coś w formie batonika musli :)
Usuńświetnie to wygląda :)
OdpowiedzUsuń:) Dzięki i jest smaczne.
Usuń