czwartek, 20 lutego 2014

Naleśniki zapiekane na słodko


Naleśniki na słodko chodziły za mną dość długo. Miałam akurat serek homogenizowany w domu, więc zrobiłam. Wyszły pyszniutkie. 


Zapiekane naleśniki na słodko
Potrzebne będą:
Naleśniki (około 13 sztuk):
  • 2 szklanki mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 1 1/2 szklanki wody (około 300ml)
  • łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
  • opakowanie serka homogenizowanego
  • 2-3 łyżeczki cukru brązowego
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
Sos:
  • słodka śmietanka
  • cukier brązowy
  • kilka truskawek do dekoracji
Robimy naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Na rozgrzaną patelnie wylewamy cienką warstwę i smażymy nie rumieniąc za bardzo. 
Serek homogenizowany mieszamy z cukrem, rodzynkami i borówkami, nakładamy 2-3 łyżki na środek naleśnika, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. 
Wszystkie nadziane naleśniki polewamy śmietanką wymieszaną z cukrem. 
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podajemy posypane borówkami lub ze świeżą truskawka do dekoracji.

Podpowiedź:
* ilość nadzienia i sosu wystarcza na około 7 naleśników, pozostałe polecam z dżemem lub zrobić podwójną ilość nadzienia, ale uprzedzam. Naleśniki są syte.

Takie naleśniki, to świetny pomysł na obiad. Niewątpliwie słodka alternatywa, skwierczącego mięsiwa. Czasami lubię takie wciągnąć na śniadanie :) Yummy, tak rozpoczęty dzień nie może być straszny.
Lubicie naleśniki?
Ściskam Ilona 






4 komentarze:

  1. pyszny pomysł na zapiekanie słodkich naleśników!! wiem, że wykorzystam tę metodę, ale pewnie latem, wówczas serowe naleśniki bardziej nam leżą :) ściskam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Coś w tym jest, tym bardziej, że latem mamy swoje owoce <3

      Usuń