Naleśniki na słodko chodziły za mną dość długo. Miałam akurat serek homogenizowany w domu, więc zrobiłam. Wyszły pyszniutkie.
Zapiekane naleśniki na słodko
Potrzebne będą:
Naleśniki (około 13 sztuk):
- 2 szklanki mąki
- 1 szklanka mleka
- 1 1/2 szklanki wody (około 300ml)
- łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 2 jajka
- 2 łyżki oliwy
Nadzienie:
- opakowanie serka homogenizowanego
- 2-3 łyżeczki cukru brązowego
- 1/4 szklanki rodzynek
- 1/2 szklanki borówki amerykańskiej
Sos:
- słodka śmietanka
- cukier brązowy
- kilka truskawek do dekoracji
Robimy naleśniki. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy na gładką masę. Na rozgrzaną patelnie wylewamy cienką warstwę i smażymy nie rumieniąc za bardzo.
Serek homogenizowany mieszamy z cukrem, rodzynkami i borówkami, nakładamy 2-3 łyżki na środek naleśnika, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym.
Wszystkie nadziane naleśniki polewamy śmietanką wymieszaną z cukrem.
Pieczemy około 15 minut w temperaturze 190 stopni C.
Podajemy posypane borówkami lub ze świeżą truskawka do dekoracji.
Podpowiedź:
* ilość nadzienia i sosu wystarcza na około 7 naleśników, pozostałe polecam z dżemem lub zrobić podwójną ilość nadzienia, ale uprzedzam. Naleśniki są syte.
Takie naleśniki, to świetny pomysł na obiad. Niewątpliwie słodka alternatywa, skwierczącego mięsiwa. Czasami lubię takie wciągnąć na śniadanie :) Yummy, tak rozpoczęty dzień nie może być straszny.
Lubicie naleśniki?
Ściskam Ilona
cudowne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję <3
Usuńpyszny pomysł na zapiekanie słodkich naleśników!! wiem, że wykorzystam tę metodę, ale pewnie latem, wówczas serowe naleśniki bardziej nam leżą :) ściskam
OdpowiedzUsuńCoś w tym jest, tym bardziej, że latem mamy swoje owoce <3
Usuń