niedziela, 23 lutego 2014

Zupa cebulowa



Dzisiejszy dzień spędziłam z moimi chłopakami w Sopocie. Targanie wózka po plaży, zastąpiło mi siłownię na kilka dni :) Była tak piękna pogoda, że zaraz po śniadaniu spakowałam torby i w drogę. Nie myślałam o niczym, chciałam się napawać moim ukochanym Sopotem. Po powrocie, kolacja i 3 obiady, bo nie mogłam się zdecydować, z czego kolację zjedliśmy, a obiady mam przygotowane na cały tydzień :) Teraz przepis dla Was i idę spać. Jutro również czeka nas spacer, tym razem po Wejherowie :)


Zupa cebulowa
Potrzebne będą:
  • 1 kg cebuli
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 1 szklanka białego wina
  • 2 marchewki
  • 1 łyżka suszonego czosnku
  • 1 łyżka czubrycy czerwonej
  • majeranek
  • masło + olej
  • twardy ser
  • natka pietruszki do dekoracji
Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w zapałki. W głębokiej patelni lub garnku o grubym dnie podgrzewamy oliwę z masłem i podsmażamy posiekane warzywa oraz czosnek. Doprawiamy majerankiem i czekamy, aż wszystko się zarumieni i zacznie mięknąć. Następnie dolewamy wino, kiedy alkohol odparuje, uzupełniamy bulionem. Gotujemy około 15 minut, od czasu zagotowania się zupy. Doprawiamy czubrycą czerwoną do smaku. Podajemy z tartym serem i posiekaną natką pietruszki. 

To bardzo fajny pomysł na obiad, kiedy macie w planach aktywny dzień, a nie stanie w kuchni. Polecam, bardzo smaczna. 
Ściskam i każdemu słonka życzę
Ilona 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz