piątek, 18 kwietnia 2014

Zalewajka




Tą prostą i pyszną zupę moja mama przywiozła z jednej ze swoich wycieczek. Przepis dostała od gospodyni z miejsca w którym nocowała. Jest na zakwasie i w smaku zbliżona do żurku, może właśnie dlatego może z powodzeniem zostać mianowana zupą wielkanocną.
Zapraszam na pyszny obiad.


Zalewajka

Składniki:
zakwas
6 kopiastych łyżek mąki żytniej
2 łyżki naturalnego jogurtu
letnia woda (zakwas musi być rzadki)
2 duże kromki chleba żytniego lub razowego
Zakwas odstawiamy na 4 dni, aż uzyska przyjemnie kwaśny zapach.

wywar:
3 litry wody
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
6 dużych ziemniaków
3 kiełbasy
2 średnie cebule
śmietana
koperek

Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do gara, zalewamy wodą i wrzucamy wszystkie przyprawy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aby się zeszkliła. Dokładamy do wywaru. Kiełbasę kroimy, podsmażamy i wrzucamy do gara. Kiedy ziemniaki zmiękną przez sitko wlewamy zakwas. Gotujemy 10 min, zaprawiamy śmietaną i wrzucamy posiekany koperek. Gotujemy kilka minut.
Podajemy z chlebem

I jak Wam się podoba pomysł na pyszną zupę? Czy wypróbujecie nowy przepis? Bardzo jestem ciekawa.
Tym czasem uciekam szykować mazurki.
Ściskam Ilona 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz