piątek, 11 kwietnia 2014

Jaja faszerowane pastą pieczarkową




Piątek rozpoczyna w moim domu gorący okres. Urodzinowa impreza mojej Mamy, roczek mojego synka, pakowanie połowy domu, święta i wyjazd. Dzieje się dużo i przyznam szczerze, że nawet lubię taką krzątaninę. Nie zapomniałam również o przepisach dla Was. Są nie tylko wielkanocne, ale również wiosenne. 
Dzisiaj kolejna porcja. jaja faszerowane pastą pieczarkową idą w parze z faszerowanymi pieczarkami, na przepis zapraszam już wkrótce. Są smaczne i bardzo proste do przygotowania. 
Zapraszam.


Jaja faszerowane pastą pieczarkową
Potrzebne będą:
  • 6 jaj
  • 10 dużych pieczarek
  • 1 mała cebulka
  • pęczek pietruszki
  • majonez
  • sól i pieprz
  • olej do smażenia
Jaja gotujemy na twardo. Pieczarki i cebulę czyścimy i kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na odrobinie oleju. Gotowe przekładamy do miseczki.
Ugotowane jaja, obieramy ze skorupki, przekrajamy na pół i wyciągamy żółtko, które dokładamy do pieczarek.
Do miseczki z pieczarkami, cebulką i żółtkiem dokładamy około 2 łyżki majonezu, drobno posiekaną pietruszkę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy dokładnie do uzyskania pasty.
Przekrojone i wydrążone jajka wypełniamy pastą.
Gotowe jajka możemy przyozdobić natką bądź kleksem z majonezu.

Jaja faszerowane robię bardzo często, Wielkanoc nie jest jedynym dniem. Uważam, że świetnie komponują się na tle innych potraw przy różnych okazja, ale również poza nimi.
Wypróbujcie różne farsze. Polecam.
Ściskam Ilona 


1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis. U mnie podobnie jest z fadzerowanymi jajami, nie tylko z okazji świąt. Zapraszam.

    OdpowiedzUsuń