Tak wiem, zdrowie, zero tłuszczu, kalorie na minusie, a do tego 36 godzin sportu na dobę. Ale uwielbiam wieczory przy lampce wina z deską niebiańskich serów z dodatkami w postaci kaparów czy oliwek...
Taką namiastką serowej uczty jest moja tarta. A dodatek jarmużu, to taki zdrowy akcent :) Mała ściema, żeby zagłuszyć ten irytujący głosik w głowie Jarmuż to również smaczna zieleninka. Osobiście uwielbiam jarmużowe chipsy.
A teraz pyszna tarta.
Tarta serowa z jarmużem
Potrzebne będą:
kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki mąki krupczatki
- 120 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 2 łyżki śmietany 16%
- 2 jajka
- szklanka posiekanego jarmużu
- około 400 g startego sera (różne gatunki)
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Do miseczki z serem dokładamy rozmącone jajka, posiekany jarmuż i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dokładnie mieszamy i wlewamy na upieczone wstępnie kruche ciasto. Temperaturę w piekarniku podnosimy do 190 stopni i zapiekamy całość około 10—15 minut. Tarta smakuje doskonale zarówno ciepła jak i zimna.
Bardzo jestem ciekawa, czy Wam również zasmakuje serowa uczta.
Ściskam
Ilona ♥
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz