wtorek, 20 stycznia 2015

Owocowe crumble

crumble owocowe, crumble, deser owocowy, owoce sezonowe



To chyba jeden z łatwiejszych deserów do wykonania. Można przygotować z owoców jakie tylko mamy w lodówce. Wersje odrobinę zdrowsze, to z kruszonką wykonaną z mąki pełnoziarnistej, a jeszcze lepiej z otrębów. Równie smaczne. Kiedyś już serwowałam wam Jabłka pod zdrową kruszonką, ale bym sobie znowu zjadła. Dzisiaj najprostsza wersja, a do tego gotowa w 20 minut.


Owocowe crumble 
Potrzebne będą:
  • szklanka malin
  • 2-3 świeże figi
  • 3 jabłka
  • 2 gruszki
kruszonka:
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 50 g masła zimnego
Jabłka i gruszki myjemy i obieramy. Następnie kroimy w plastry około pół cm grubości. Figi również kroimy w plastry troszeczkę cieńsze. Wszystkie owoce układamy w żaroodpornym naczyniu.
Mąkę, cukier oraz masło wrzucamy do miski i rozcieramy palcami tworząc średniej wielkości grudki. Gotową kruszonką posypujemy owoce.
Całość zapiekamy w 190 stopniach C około 15 minut. Kruszonka powinna być dobrze zarumieniona.

Można podać z łyżką jogurtu lub ubitej śmietany.

To chyba najłatwiejszy smakołyk do kawy. Róbcie różne kombinacje, taki deser to nawet nie grzech zjadać. Prawda?
Ściskam
Ilona ♥

8 komentarzy: